Fragus IT-udviklingschef har unikke erfaringer fra autobranchen – både højt, lavt, meget hurtigt og langt væk.

Fragus IT-udviklingschef har unikke erfaringer fra autobranchen – både højt, lavt, meget hurtigt og langt væk.

Desuden er han en ihærdig innovator, konstruktør og producent med fremstilling i flere lande, som har leveret løsninger til mange kendte bilproducenter. Han har været bestyrelsesmedlem siden starten i 1999, og i 2016 blev han udnævnt til IT- og udviklingsansvarlig. Her følger en præsentation af en af vores medarbejdere, Klas Tenmark.

Vi begynder med begyndelsen: Klas voksede op i Mölnlycke, dyrkede mange forskellige sportsgrene, gik først på gymnasiet i Göteborg og studerede derefter tre år i Boston, USA. Efter USA vendte Klas tilbage til Sverige, hvor han gik på Politiskolen og blev politibetjent i Göteborg. Men da han ikke omgående fik lov til at blive narkobetjent, stoppede han og begyndte at køre rally med stor succes. Klas deltog i flere år i konkurrencer i klasse A, SM, Svenska Rally (VM) m.m. Og så begyndte han at rode med biler.

– Jeg var ikke uddannet mekaniker, men jeg har altid haft den holdning, at nye ting ikke kan være så svære. Så begyndte jeg at reparere biler for andre, og jeg ombyggede en hel del rallybiler for at få pengene til at slå til. Da mine sponsorer ofte var underleverandører til autobranchen, fik jeg nogle nye idéer, startede firmaet Tentex og begyndte at arbejde med laminat. Vi fremstillede alt muligt, f.eks. en million cykelhjelme og mange andre ting.

Derefter grundlagde Klas Tenmark AB med fokus på miljøvenlig laminering, som var noget helt nyt dengang.

– For at kunne føre alle mine forretningsidéer ud i livet skulle jeg bruge en 15 meter lang maskine til en pris, der lå langt over mit niveau, så jeg tog til Schweiz og købte kernen for alle de penge, jeg havde. Så tog jeg hjem og byggede maskinen op sammen med en meget tavs smed. Det blev virkelig godt.

– I starten gik det lidt trægt, men så kom der gang i det, særligt inden for bilcovers. Jeg slog mig sammen med et norsk firma, og vi fik mange bilgiganter som kunder, BMW, VW, Peugeot, Citroen, Bugatti m fl.

– Vi voksede så hurtigt, at vi måtte starte produktion op i Letland og Ukraine. Da det var på sit højeste, havde vi godt 450 syersker og kontorer i Göteborg, Prag, Frankrig og USA. Det er mildt sagt spændende at opbygge en virksomhed i miljøer, som er væsentlig anderledes end Sverige og Vesteuropa. Eventyret havde ganske vist ikke nogen helt lykkelig slutning for selskabet, men det var en periode i mit liv, hvor jeg beviste for mig selv, at intet er umuligt.

Da Klas fyldte 50, blev han træt af det og blev i stedet professionel golfspiller i nogle år med base i Portugal. Han har oplevet at spille i British Open og Europatouren på seniortouren sammen med verdensstjerner som Nick Faldo, Bernard Langer m.fl.

– Men havde du spillet meget golf tidligere i dit liv, Klas?
– Nej, men da jeg var 8-14 år, spillede jeg meget. Jeg ville se, hvor god jeg kunne blive, hvis jeg satsede 100% på det.
– Hvilken form er du så i nu?
– Jeg holder mig stadig på plussiden og håber på en god sæson ligesom alle andre glade optimister.

I 2016 lykkedes det Fragus adm. direktør Lasse Hansson at lokke Klas hjem til udfordrende opgaver som at oprette et kvalitetssystem og udvikle en markedsledende IT-platform for vores kunder og partnere.

I dag leder Klas IT-udviklingen fra hovedkontoret i Mölndal, men flere af de dygtige udviklere befinder sig også i Ukraine.

– Har du andre interesser end golf, Klas?
– Tja, jeg har i mange år fløjet helikopter, og jeg elsker at løbe på ski. Og så træner jeg en hel del og overvejer, hvad jeg skal lave, når jeg bliver stor, smiler Klas.